2019-01-31 15:13:38• hírek • Bede Emőke

Bekeményít az önkormányzat: borsos bírság jár azoknak, akik magasról tesznek a köztisztaságra

Csütörtök délután ismét asztalhoz ültek a Helyi Tanács tagjai. Az ülésen többek között az új köztisztasági szabályzatról is döntenie kellett a tagoknak, s amint arra számítani lehetett, a szavazást hosszas eszmecsere előzte meg.

Azt, hogy mennyire részletes és szigorú szabályozásról van szó, már az ülést megelőző napon is tudni lehetett. A több tíz oldalas dokumentum ugyanis olyan alapvető regulákat rögzít, melyek mindenképp szükségesek ahhoz, hogy Szatmárnémetiben a köztisztaság ne csak álomkép, hanem valóság legyen.
 

A szabályozás azonban nem csak a lakosság kötelességeit, illetve az ezek elmulasztása okán kiszabható bírságokat kodifikálja, hanem határozottan kifejti azt is, milyen elvárásoknak kell eleget tennie a köztisztaságért felelős vállalatnak. A cégnek olyan, egyébként teljesen racionális elvárásoknak kell majd eleget tennie, mint például a háztartási hulladék elszállítási programjának következetes betartása, a megrongálódott konténerek cseréje, a konténerek időszakos tisztítása, a közterületen található kukák napi szintű kiürítése, az elhullott állattetemek elszállítása, a közterületen keletkezett szemét eltakarítása, stb. Ugyanakkor az is büntetendő lesz, ha a cég munkatársai egyszerűen nem megfelelő munkát végeznek. A kiróható büntetések listáját böngészve pedig nem lesz ajánlatos ezeket a szabályokat áthágni, ugyanis az összegek még egy cég kasszájához mérve is komoly érvágást jelenthetnek.



Maga a szabályozásra azonban nem csak azért volt szükség, hogy a köztisztaságra fittyet hányó lakosokat és az erről gondoskodó céget felelősségre lehessen vonni, hanem azért is, mert a Florisal szerződése 2019-ben lejár, a következő licit kiírásához pedig szükség van egy új, részletes hulladékgazdálkodási szabályzatra –mondta el az ülés során Maskulik Csaba városmenedzser, aki azt is hozzáfűzte, az eljárás kiírása szempontjából nélkülözhetetlen dokumentáció kb. 90 százalékban már elkészült.
 

Arra az ellenzék részéről érkezett kérdésre, hogy miként fog megtörténni az ellenőrzés, Maskulik azt is kifejtette, hogy a kontroll, majd esetlegesen a büntetések kiszabása a Helyi Rendőrség feladata lesz. A köztisztaságért felelős vállalat mulasztásairól pedig maguk a lakosok is tehetnek majd bejelentést, melyet a hatóság kivizsgál, s szükség esetén kemény bírsággal „honorál”. A szabályzatot a kérdéses pontok tisztázása után a Helyi Tanács végül elfogadta, így a következő tanácsülésen a licit kiírásához szükséges teljes dokumentáció is az asztalra kerülhet. Ha a tanácsosok azt is jóváhagyják, minden készen áll arra, hogy elindítsák a közbeszerzési eljárást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: